Jesteś tutaj: Strona główna
Ułatwienia dostępu
28 marca po raz czwarty w tym roku szkolnym grupa siedmiu niepełnosprawnych uczniów wraz z nauczycielem, panią Martą Gos, przybyła do naszej szkoły, by wspólnie z uczniami klasy I ZSZ kucharz i uczestniczyć w zajęcach kulinarnych.
Tematem zajęć były tym razem potrawy wielkanocne. Zapachniało zatem tradycyjnym żurkiem, babeczki lukrowane cieszyły oczy i rozpływały się w ustach, a jajka- wesołe kurczki- rozweseliły wszyskich. Potrawy, które młodzież przygotowywała nie były łatwe do przygotowania. Najwięcej trudności sprawiło wyczarowanie kurczaków z jajek gotowanych.
Zajęcia te służą integracji osób z niepełnosprawnością z pełnosprawnymi rówieśnikami. Wspólne gotowanie to nie tylko praca, poznawanie technik kulinarnych, surowców i ich właściwości ale tez uczenie się siebie nawzajem. Ważne jest dla naszej młodzieży zwiększenie świadomości na temat problemów i trudności osób niepełnosprawnych i wypracowanie pozytywnych wzorów zachowania w stosunku do osób niepełnosprawnych. Praca w kuchni sprzyja miłej atmosferze, zacieśnianiu więzi i czerpaniu radości z pięknie podanych i smacznych potraw. Już jesteśmy umówieni na kolejne wiosenne warsztaty.